Tuesday, May 19, 2009

BDay Gurl Yin...













Hepi Belated Bday Yin..

Kyra seronok sgt dtg umah k yin n main ngn k yin mase bday ari2 :)

Monday, May 18, 2009

Khairaku Berjoget

Khaira ku ni pantang sket dgr lagu mesti suke goyang2 montot nye yang chubby itu..kalo wat lagu yang dlm ahmad albab tu mesti jogetnye..tgk la video ni..hehe
video

Farewll dinner ACC Dept




Bile la mommy nk update setaip ari blog mommy ni? Hehe..letak gmbr jek la...ni ada gambar ehsan from auntie lin mase farewell bos ari2 kat D Tasik Restauran dkt ngn uniten...makanan sejuk aje..xbest sgt..huhuhu..Tema merah,itam n putih...mommy, daddy n kyra da ada baju siap2 sebab mase gath SI dulu tema yang sama..




Wednesday, March 11, 2009

Injection 1 yr

Arini baru ber peluang mommy wak kyra pg injection 1 yr, amek "hadiah".,.daddy xikut, meting plak..nakal sungguh die arini kat klinik..penat mommy..nak jln, tp xnak pakai kasut plak...bile time amik hadiah kuat sungguh nangis nyer..huhu..tapi kejap ajer..sayang mommy kuatkan..wat mase ni xdpt mommy nak ltk gambo , kamera hp rosak pule...bile nk beli hp baru ni..hehe..

Tuesday, March 10, 2009

Kyra da 1 year...

Lama ku xbuke n post pape kat blog ku ini..dah bersawang di sane sini..heheh..maklumle bz ngalahkan PM...pejam celik, kyra da 1 yr..means dah 1 yr gak ku mmbfeed kyra..dgn pelbagai cabaran dan dugaan..teringat pengalaman ku tinggalkan kyra sebulan, selama sebulan ku tlupe kemanisan mmbfeed kyra..ku ingin kongsi pengalaman ku dalam usaha mmbfeed kyra..cerita ini telah ku kongsikan di blog sue..

ku terhenti penyusuan khaira selama sebulan coz kene pg kursus btn+ induksi mase bln mei 2008 selama sebulan, masa tu die br 2 bln 2mggu..means baru 2mggu lepas maternity leave da kene tinggal bby. Sblm ni die mmg exclusively bfeed, mmg masa pregnant niat di hati mmg nak bfeed bby, tp mase tu xler cari ilmu bfeeding ni secukupnye. Disebabkn br jek join gomen nk xnk kene gak pg, sebab nnti xleh nk knpem pule,huhu..ati mmg berat nk tggl bb, sebulan plak tu..stok ebm pule xcukup sebab awal2 dulu xreti wat stok, ilmu bab bfeed sgt cetek,pam hanya sekali di opis,stok hanye cukup2 aje.. ati dah riso sesgt, niat di hati nk nyusukan selama 2 tahun,puas ku n hubby pk cane nk tggal bb, lama plak tu..ku plak mmg kalo buleh xnk khaira di susukan dgn fm, kerana ku tahu ku mampu nyusukan die exclusively, ku xmahu die lupe nenen mommy nye juge kalo asik minum dlm btol jek kan..pk punye pk,kebetulan akak ade bby juge yg tue 2 bln dpd khaira,so ku tggal kan die ngn akak n minte die bfeed ngn akak pule.Alhamdulillah akak mahu tolong nyusukan khaira . Kuminte bantuan mcik tlg akak jg khaira sbb akak ade 4 org anak lg yg agk nakal n takut xleh nk handle bbyku at da same time anaknye juge..ku minte tlg mcik ku tinggal ngn akak tlg jg khaira. Kebetulan masa tu plak cuti sek.Bile stat akak ku kije,Xlama pas tu khaira stat + ngn fm sbb xde stok ebm,akak plak mmg xbuat stok pun coz ank die xnak minum lgsung ebm dr botol,sggup tggu umi die balik( akak ku cikgu, so half day aje tggl anak).Memasa awl kursus breast ku bengkak giler..susu melimpah ruah,tpakse dump jek sbb xreti nk simpan,.peralatan yg ku bw hanya pam manual avent, juz untuk relief kan breast yg bengkak di samping xmo susu kering..Kemudian bile terus sambung pg kursus ke tempat ke dua yg facility nye cam hotel gtu, ku teruskan ngepam n simpan wat stok,itupun 2x jek seari, sebab jadual sgt pack..so susu makin kurang n xdele selebat dulu, ku cari2 di intenet ubt utk xnk susu kering, ku ambil motilium 3x seari tuk ensure susu ade disamping minum oat..spnjg kursus ku hanya sempat bfeed kan 2 hari jek mase cuti agung n mase 1 ari cuti khaira di bw dtg ke sana, sgt seedey.. 2 ari jek sepjg sebulan tu! Stok yg dibuat pule khaira xmo minum n freezer umh akak pule rosak. So stok ku di buang begitu saje.. Memalam sokmo nangis igt kan die,kekdg time pam pun nangis sbb xdpt bfeed die..sedih sunggguh mase tu .Sblum pulang dari kursus ku jumpe wsite susuibu.com,kat ctu ku dpt byk info, kat situ ku order milkmaid tea n pil asi utk tambah susu.Pulang dr kursus ku teruskan usaha membfeed khaira, ku ambil cuti tuk susukan die selama seminggu,ku bykkn direct feeding khaira tuk stimulate more milk tp mase 2 top up juge ngn fm, sbb susu xbyk, ku cube memacam cara nk byk kan susu. Ku tpon juge Pn Kamariah (susuibu.com) n ade juge pegi jumpe Pn. Rita (MLO) minta nasihat diaorg.Stat kije, member(dila kpkt, thanks!) introduce la pam spectra3 yg di jual di diyaluna.com ni yg harga nye agk berpatutan,yang boleh buat double pumping jimat masa n tenaga disamping tidak lenguh. Ku tpon terus sue ini n order spectra 3 tuk menambah prodctn susu ku secepat mungkin, sue menasihatkan kerapkan mengepam n memacam lagi..ku ikut nasihatnye, ku tabahkan hati, kuatkan semangat, ku pam 5-4 kali di opis, weekend pam juge , ku mahu buktikan ibu bekerja mampu nyusukan anaknye..Alhamdulillah dari 1-2 oz jek setiap kali ngepam, kini ku mampu mendapat 5-8 oz setiap kali sesi ngepam ( ku minum soy organic+oat+raisin tuk byk kan susu disamping ambil pil fenugreek 3x seari, so far sgt membantu ku),susuku xdela sebyk sue ini,hehe, tp cukup tuk khaira n cukup tuk ku buat stok ebm yang dari 0 itu,sehingga ku beli 2 door freezer ini tuk simpan ebm, sbb dulu pakai 1 door xmuat nk simpan ebm n lelauk basah..hehe.. sekrg dpt bg khaira lebih fresh ebm tuk die consume hari2…Alhamdulillah, dgn izin Nya usaha ku berjaya setakat ini untuk fully bfeed khaira,begitu juge dgn pertolongan sue yg hanya ku kenal di alam maya ini yg xjemu2 mmberi khidmat nasihat f.o.c, dan pam spectra3 ku yg sgt2 berjasa yg ku sandang tiap2 ari ni..moga2 di permudahkan mnyusukan hingga khaira 2 tahun, begitu juge ibu2 mnyusu yg lain…dan bukakan hati ibu2 yg sedang mengandung sekarang tuk bfeed bby diaorg nnti…amiiiinnn…

Byk cabaran dan dugaan for working mom nk mmfully bfeed anak ni..yang paling mencabar terpaksa meninggalkan anak untuk ke kursus..dulu risau sungguh nak tinggal kyra, sekarang die dah setahun setakat ni ok aje die kalo tinggal..ada sekali mummy pg kursus tinggalkan die dengan umi nye, kot2 die nak nenen,tapi kak tish xnak share ngn die, sib baik die nak minum ebm dalam botol...setakat 2-3 hari rasanya die faham mummy kene tinggal die....kyra dear..mummy luv ya so much...MMMuuuAAHHss!

Wednesday, December 3, 2008

Wednesday, November 19, 2008

Rambut khaira

Rambut sekrang..tp xselebat dulu kan..:)

Selepas di botak dgn jayanye oleh uminye..

Lebatkan rambut khaira..ni rambut masa lahir..masa die 2mnths